Poezia lui Minulescu, primul hop al Evaluării Naţionale

 

Peste 2.000 de absolvenţi de gimnaziu din Sălăj au intrat de luni, 23 iunie, în febra examenelor de Evaluare Naţională. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, la examenul din acest an vor participa 2.147 de absolvenţi ai clasei a VIII-a. “Dintre aceştia, pe lângă cele două probe, cea de limba şi literatura română şi matematică, 475 vor susţine examen scris şi la Limba şi literatura maternă: 455 la limba maghiară, 13 la limba germană şi şapte la limba slovacă”, a precizat reprezentantul ISJ Sălaj.
Astfel, luni, primul examen a fost cel la limba şi literatura română, proba începând la ora 9, iar candidaţii având la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor. La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – “Rânduri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe, fiindu-le testate astfel cunoştinţele de vocabular şi de teorie literară. La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de formulat răspunsuri pe baza unui articol publicat în ziarul Adevărul, cu titlul: „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“, scris de Corina Zorzor.
Marţi, 24 iunie, în sălile de examen vor intra sunt aşteptaţi cei 475 de absolvenţi care vor susţine examenul scris la limba maternă. Ultima probă va fi miercuri, 25 iunie, cea la matematică.
În Sălaj, potrivit lui Marcel Lucaciu, lucrările elevilor vor fi corectate în patru centre zonale de evaluare, două în municipiu şi câte unul în Şimleu Silvania, respectiv Jibou. Este vorba de Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Zalău, Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău, Şcoala Gimnazială “Horea” Şimleu Silvaniei şi Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou.
Sălile de clasă în care elevii vor susţin probele de examen, cele în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise, sunt supravegheate video, conform ordinului de ministru privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale. Elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări) care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Cei surprinşi cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul sau cei surprinşi copiind în timpul desfăşurării Evaluării Naţionale, comunicând cu ceilalţi elevi sau comiţând alte fapte menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, vor primi nota unu la lucrarea respectivă. De altfel, şi tentativa de fraudă se pedepseşte în acelaşi mod. De asemenea, în situaţia în care frauda este dovedită după evaluarea lucrării, nota obţinută prin fraudă se anulează şi se înlocuieşte cu nota unu.

Leave a Comment